Edit Content

Ψηφίζουμε ΜΕΤΑ

Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται μια καθαρή και δυναμική φωνή, που θα μεταμορφώσει και θα μετασχηματίσει την κοινωνία σε άλλη διάσταση. 

Μαζική κινητοποίηση πολιτών που δεν έχει προηγούμενο!

Στοιχεία Επικοινωνίας

 O Δρ. Θεόδωρος Ε. Θεοδωρόπουλος αναλύει το οικονομικό, διπλωματικό, και γεωπολιτικό σχέδιο αυτής της σύγκρουσης

Ποιος είναι τελικά ο κερδισμένος από την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ που κράτησε περίπου πέντε ώρες ;

Εκτοξεύθηκαν δεκάδες drones και πύραυλοι από την Τεχεράνη και τους proxies της, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αναχαιτίστηκαν προτού πέσουν σε ισραηλινό έδαφος, είχε σαν αποτέλεσμα 5 ανθρώπινα θύματα σε Ισραήλ, και Ιορδανία.

Ας δούμε ποια ήταν η αφορμή και πως ξεκίνησε η διαμάχη ; Στις αρχές Απριλίου, αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το κτήριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν επτά αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη. Τα υπουργεία Εξωτερικών Ιράν και Συρίας κατηγόρησαν το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ενώ το Ιράν διεμήνυσε πως θα απαντήσει.

Οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν, δηλώνουν ότι αντιμάχονται το Ισραήλ για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι φιλά προσκείμενες στο Ιράν δυνάμεις, εξαπολύουν επιθέσεις στο Ισραήλ και στους συμμάχους του, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Η έναρξη μιας απευθείας σύγκρουσης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ, διότι το Ιράν είναι πανίσχυρη δύναμη όπου φέρει πανίσχυρο στρατό, όπλα, πυραύλους και πυρηνικό εξοπλισμό.

Σκεφθείτε ότι η εν λόγω επίθεση των 5 ωρών, μαζί με την άμυνα του Ισραήλ κόστισε περίπου 1.68 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1.55 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το προερχόμενο ενεργειακό κόστος των προσεχών ημερών υπολογίζεται σε πολλαπλά δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία πουλάει ήδη Χάρη στη σφιχτή αγορά πετρελαίου, το αργό της στα 75 δολάρια το βαρέλι, πολύ πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι της G7. Εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις κατά του Ιράν, θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο για τα βαρέλια της Ρωσίας που υπόκεινται σε κυρώσεις, ώστε να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και να επιτύχουν ακόμη υψηλότερες τιμές. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Λευκός Οίκος έκανε τα στραβά μάτια στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου είναι ότι προτεραιότητά του ήταν να πλήξει τη Ρωσία, ενώ η υψηλότερη ιρανική παραγωγή ήταν το ανομολόγητο, και μη αναγνωρισμένο, κόστος αυτής της πολιτικής.

Τέλος, φαίνεται Ρωσία και Τουρκία έχουν τεράστιο οικονομικό κέρδος, ενώ και οι δύο χώρες αναβαθμίζονται γεωπολιτικά και διπλωματικά απέναντι στη σύρραξη.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις τη, καθώς το Ιράν διαθέτει λίγους αλλά πανίσχυρους φίλους και μαχητές ανά τον κόσμο.

Δρ. Θεόδωρος Ε. Θεοδωρόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *